ÖN HVAR I DALMATIEN

HVAR ÄR EN AV VÄRLDENS VACKRASTE ÖAR

Enligt tidningen The Trawler. Den har lockat Europas kungligheter och turister sedan 1800-talet och har enligt statistiken flest soltimmar i hela Kroatien, 2724 timmar om året för att vara exakt...
En österrikisk guidebok från början av 1900-talet beskrev ön som ett kroatiskt Madeira, en liknelse som stämmer rätt bra än idag, 100 år senare...

Lägenheter Hvar  Skicka din intresseanmälan här

BADA I DET KRISTALLKLARA VATTNET

Det finns två underbara och skyddade badvikar med sköna sandstränder. Den ena är Pokonji Dol och den andra Sv Klement, den senare har även reserverat utrymme för naturister, dvs för folk som avskyr baddräkter. Många av hotellen har egna strandremsor. Populärast är att åka till Milnais strand 2 km från staden eller med någon av taxibåtarna ut till någon av de ”heta öarna”

MAT OCH DRYCK

I staden finns många restauranger. Maträtterna på menyn är i stort sett samma på alla restauranger, ett stort utbud av kroatiska rätter. Man skiljer på de kalla förrätterna som är små och de varma sidorätterna, antipasti, som är större rätter som kan räcka för den som inte är så hungrig. Ett vanligt exempel på varm sidorätt är spaghetti eller risotto med musslor. Brödet som serveras kostar inget, på några ställen serveras även en liten aptitretare i italiensk stil utan kostnad. Huvudrätterna serveras vanligtvis på ett uppläggningsfat tillsammans med lite varma grönsaker och t.ex. lite potatis. Tillägg som extra potatis, risotto eller små sallader kan beställas.

Så gott som alla ställen serverar grillad nyfångad fisk, några grillade kötträtter, schnitzel, någon lammrätt och några skaldjurs-, bläckfiskrätter. Vin (rött, vitt, rosé) och öl(ljus lager) är vanliga matdrycker. Husets vin är alltid kroatiskt eller till och med från Hvar, det går att få på karaff, halvliter eller mera. Några viner går att få på glas. De finaste restoran har även utländska viner.

Menyerna är genomgående på minst två språk. Det är brukligt att ge 10 procent i dricks. Det är fullt med turister så man kan ha enkel klädsel om man vill, dock inte bara badkläder.

UTFLYKTER

Du får inte missa stadsrundturen och rundturen på ön. De historiska upplevelserna är ju oräkneliga. Det måste ses med egna ögon. Liksom Blå-grottan vid Bisevo. Annars är det Brac , Split, Makarska-Rivieran, Korcula och Dubrovnik som lockar.

HISTORIA

Grekerna anlände på 300-talet fKr och slog sig ner i vad som idag är Stari Grad. Romarna intog Hvar 219 fKr och behöll greppet om ön fram tills romarriket kollapsade. Då tog det bysantinska riket över kontrollen.

Slaverna anlände någon gång på 700-talet. Under en period på 1200-talet tillhörde ön Venedig, som drev de ökända piraterna från Omis på flykten. Staden, som hade utvecklats till ett viktigt fäste för piraterna, var därmed öppen för nya bosättare.

Venedig seglade återigen in i bilden i början av 1400-talet och hade kontrollen fram till 1797. På 1400- och 1500-talen var sjöhandel och skeppsindustri de två mest inkomstbringande näringarna, vilka bidrog till att ön utvecklades.

1571 slogs den harmoniska tillvaron sönder, då den ökända ottomanska sjöfararen Uluz Ali brände ner staden och en rad andra orter på ön. Staden började senare att marknadsföras som en kurort av en samling öbor. Satsningen lyckades.

SPORT

Sport- och Rekreation-Centret har sex tennisbanor och plan för handboll, basketboll och volleyboll. Dessutom kan du spela både tennis och bowling på Amfora. Segel- och motorbåtar kan du också hyra på badstränderna. Det finns surfingskolor och seglingskurser (Laserklass). Dessutom arrangeras flera regattor under högsäsongen. Det finns även en dykarklubb Viking Diving Center som är en mycket professionell dykarklubb.

Lägenheter Hvar  Skicka din intresseanmälan här

Guest card

Boka din flygresa här